Herfst 2007
Kalligrafisch Karakter

Zes internationale kunstenaars die ieder vanuit hun eigen achtergrond met schrift werken.

Marian Bijlenga (1954)
Marian arrangeert bladvormen en zaden die zich laten lezen als geschreven teksten. Door de selectie en presentatie van het materiaal ontstaan beelden die nog het meest doen denken aan schrift. Haar belangrijkste inspiratiebron is de natuur. Om de grafische kwaliteit te benadrukken, zijn de collages van gedroogde grassen, kruiden en zaden in haar boek Written Weed zwart/wit gedrukt. Ook zijn een aantal van de originele collages uit haar boek op de expositie te bewonderen.

Yuko Ebina
Deze Japanse kunstenares maakt abstracte aquarellen in boekvorm.
In AlphaBet Crystal worden de 26 letters van ons alfabet niet als letters, maar in kristalvormen neergezet. Haar boeken verbeelden diverse elementen uit de natuur. Denk aan water, lucht, licht, sterren en wolken, maar ook bloemen en bladeren. Elk boek verbeeldt zijn eigen verhaal.

Kayoko Kameda
Deze Japanse creëert met kalligrafie (Sho) beelden van Kanji (Chinese karakters). In de zwart-witte wereld van Sho kan alles uitgedrukt worden. In Japan werkte Kayoko als creative director, waar ze kalligrafie gebruikte voor logo's en labels. Naast haar kalligrafische werk exposeert zij ook keramiek. Veel van haar keramische werk bevat ook grafische kenmerken.

Eva van Dam
Speciaal voor deze expositie maakt Eva kalligrafieën met Tibetaanse lettertekens. Ontwikkeld vanuit het Sanskriet heeft ieder teken afzonderlijk een spirituele betekenis. Het zijn grafische symbolen van universele klankenergieën. Eva beheerst deze schriftexpressie met grote virtuositeit.

Hossam Zaghloul (1961)
Deze Syrische kunstenaar zet kleurige lettertekens en Arabische spreuken met grote zwierige halen op papier. Het plezier straalt er vanaf.
In de jaren 90 vluchtte Hossam naar Nederland. Werkend vanuit zijn Syrische achtergrond heeft hij een vrijere vorm veroverd, waarin hij nu helemaal opgaat. Hossam is geboren in Damascus.

Zhou Le Sheng (1954)
Bekend in binnen- en buitenland is Zhou dé meester in traditionele Chinese teken- en schildertechnieken. Zijn beroemde leermeesters zijn onder andere prof. Huang Huan Wu en prof. Sheng Shi Fa. Zhou is specialist in geschilderde vogels en bloemen en maakt sinds enige jaren ook gebruik van westerse technieken in zijn werk.

Marian Bijlenga
Yuko Ebina
Kayoko Kameda
Hossam Zaghloul
Zhou Le Sheng
Marian Bijlenga
Wandobjecten
BEKIJK KUNSTENAAR
Yuko Ebina
Aquarel
BEKIJK KUNSTENAAR
Kayoko Kameda
Schilderijen, inkt op rijstpapier en scrolls
BEKIJK KUNSTENAAR
Hossam Zaghloul
Kalligrafie
BEKIJK KUNSTENAAR
Zhou Le Sheng
Chinese schilderijen, scrolls
BEKIJK KUNSTENAAR