Winter 2007
Afrikaanse Winter

5 kunstenaars, afkomstig van het eiland Gorée - Senegal.

De band tussen Gorée en Nederland
Het eiland Gorée voor de kust van Senegal kreeg zijn naam van de Hollanders die een tijdlang het eiland in bezit hadden als doorvoerhaven en bunkerplaats voor handelsschepen van de West-Indische Compagnie op weg naar De Nieuwe Wereld. Het eiland heeft een belangrijke rol gespeeld als doorvoerplaats van tienduizenden slaven en is daarom in 1978 door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Daardoor wordt het piepkleine eilandje (totaal 28 hectare) dagelijks door zo'n 300 toeristen bezocht. Buitenlandse kunstenaars verblijven regelmatig gedurende enige tijd op het eiland om daar te werken. Zij brachten de daar wonende en werkende Afrikaanse kunstenaars in contact met westerse kunst. De kunstenaars die wij presenteren zijn eigentijdse kunstenaars die werken vanuit hun traditionele technieken. Zij exposeren internationaal en waren te zien op de inmiddels befaamde biënale van hedendaagse West- Afrikaanse kunst: Dak'Art. Sinds 2005 bestaat er een kunstenaars-eilanden-band met het eiland Goeree (ZH) en de kunststichting Goedereede.

André Dolly (1956)
André Dolly is een veelzijdig man. Naast beeldend kunstenaar is hij ook theatermaker en gespecialiseerd in Afrikaanse dans. In 1975 begon hij met beeldende kunst. Na in diverse technieken te hebben geëxpirimenteerd koos hij voor het achter- glas - schilderen. Deze in West-Afrika veel toegepaste kunstuiting werd zijn favoriete manier van werken. André is vrijwel dagelijks aan het schilderen op de kunstenaarsmarkt te Gorée en geeft incidenteel les op scholen in Dakar.

Cheick N'Doye (1957)
Hij onwikkelde zich als beeldhouwer in de jaren 1991-1996. Hij maakt zijn gereedschap zelf en de steen waarin hij werkt is de kalksteen en het graniet van het eiland Gorée. Zijn onderwerpen zijn dier- mens- en fabelfiguren. Men kan Cheick dagelijks aan het werk vinden op het hoger gelegen gedeelte van het eiland Gorée, -het Castel- waar hij gedurende het toeristenseizoen dagelijks zo'n 80 bezoekers ontvangt.

Cheick Sidya Keita (1955)
Cheick geeft op poetische wijze vorm aan de sfeer van het Afrikaanse platteland. In zijn schilderwerk verwerkt hij onder andere hele dunne stukjes riet, die een licht relief geven aan het oppervlak. Cheick Keita kreeg zijn opleiding aan de Ecole des Beaux Arts te Dakar.

Djibril Sagna
Djibril Sagna verzamelt gebruikte en aangespoelde objecten en materialen die hij op een originele wijze assembleert tot verrassend expressieve sculpturen met een vrolijkmakende uitstraling. De werken hebben geen naam, dat laat Djibril aan de beschouwer over. Hij woont en werkt in zijn atelier-galerie op Gorée. Het prachtige licht is daar vanwege het ontbreken van een dak!

Pape Samba Ba (1959)
Zoals veel andere kunstenaars werd Pape gestimuleerd in zijn ontwikkeling door een kunstenaar van buitenaf, die op Gorée kwam om inspiratie op te doen en er te werken. Bij Pape was dat de Amerikaanse schilder Joe Louis Malden, die gedurende 4 jaar op het eiland verbleef. Pape werkt met acryl op linnen.


Tijdens de tentoonstelling Afrikaanse Winter worden er 5 intensieve workshops gegeven in traditionele West-Afrikaanse djembé ritmes.

André Dolly
Cheick N'Doye
Cheick Sidya Keita
Djibril Sagna
Pape Samba Ba
André Dolly
Schilderijen
BEKIJK KUNSTENAAR
Cheick N'Doye
Beelden
BEKIJK KUNSTENAAR
Cheick Sidya Keita
Schilderijen
BEKIJK KUNSTENAAR
Djibril Sagna
Objecten
BEKIJK KUNSTENAAR
Pape Samba Ba
Schilderijen
BEKIJK KUNSTENAAR