Lente 2016
Blue Longing

Blue Longing
Pop-up Symposium met lezing, expositie en debat, op verschillende plekken in Nederland te houden.
Lezing door Arnold Heumakers
Expositie met kunstwerken van Lucas van Eeghen, Régis Gonçalves, Rob van Leeuwen, Gino Savino, Rita van der Vegt en Dorien van der Waerden.

Arnold Heumakers gaat in zijn lezing nader in op de romantische oorsprong van het blauwe verlangen. In Novalis' roman Heinrich von Ofterdingen is de gelijknamige hoofdpersoon 'op zoek naar de blauwe bloem' - symbool van liefde en poëzie - die hij in een droom heeft gezien. Andere romantici, zoals Friedrich Schlegel, speculeerden avontuurlijk over de betekenis van kleuren. Voor de latere beeldende kunst is dit van groot belang geweest, bijvoorbeeld voor Kandinsky's ontdekking van de abstracte kunst aan het begin van de twintigste eeuw. Daarnaast gaat ook het verlangen als inzet van de kunst terug op de Romantiek, toen dichters en kunstenaars een 'verlangen naar het oneindige' cultiveerden, een geseculariseerde, artistieke vorm van religiositeit waarvoor de esthetische categorie van het sublieme het passende kader levert. Ook dat verlangen is sindsdien allerminst gedoofd. Heumakers laat zien hoe de romantische ideeën van weleer doorwerken tot op de dag van vandaag, onder andere in de kunstwerken in deze expositie, als onderdeel van het moderne kunstbegrip dat zich rond 1800 in de Romantiek voor het eerst manifesteerde.

Arnold Heumakers (Tilburg, 1950, woonachtig in Amsterdam) is literair criticus en essayist. Zijn kritieken verschijnen in NRC Handelsblad. Daarnaast doceert hij cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde talloze essays en diverse essaybundels, w.o. 'Schoten in de concertzaal' (1993) en 'De schaduw van de Vooruitgang' (2003). Begin 2015 verscheen 'De esthetische revolutie - Hoe Verlichting en Romantiek de Kunst uitvonden'.

Lucas van Eeghen
Régis Gonçalves di Côco
Rob van Leeuwen
Gino Savino
Rita van der Vegt
Dorien van der Waerden
Lucas van Eeghen
Schilderijen
BEKIJK KUNSTENAAR
Régis Gonçalves di Côco
Schilderijen olieverf
BEKIJK KUNSTENAAR
Rob van Leeuwen
Schilderijen
BEKIJK KUNSTENAAR
Gino Savino
Micro sculptures in lead pencil, paintings, wood engraving
BEKIJK KUNSTENAAR
Rita van der Vegt
Keramiek
BEKIJK KUNSTENAAR
Dorien van der Waerden
Schilderijen
BEKIJK KUNSTENAAR