Roy van Binsbergen
Lampen

Het oogstrelende design van de staande schemerlamp "Les Calices" wordt gekenmerkt door de robuuste, heldere glazen kelken. Niet alleen zeer fraai, maar ook bijzonder, want achter deze ambachtelijke geblazen scheppingen zit een verhaal.

Oorspronkelijk zijn deze kelken in opdracht van de Holland America Line vervaardigd op het "glaseiland" Murano bij Venetië in Italië. De HAL wilde in haar streven naar perfectie en exclusiviteit zoveel mogelijk grandeur op haar schepen.

Het exceptionele van deze kelken is terug te vinden in de specifieke Murano helderheid, in de vorm, maar vooral in de toegepaste grondstoffen. Een uniek procedé waardoor de kelken onder verschillende lichtomstandigheden van kleur veranderen. In spectrumvariaties van parelmoer naar transparant, oranje, goud en blauw. Deze kelken werden in het plafond van de luxe dining van de MS Statendam geplaatst en zorgden daar voor een prachtig lichtspel in een weelderig decor. Recent werd de MS Statendam gerenoveerd waarbij het glazen plafond plaats heeft gemaakt voor een nieuw lichtplan.

Voor Roy van Binsbergen van RVB Design een uitgelezen kans om met deze originele Murano kelken een gelimiteerde, gesigneerde en genummerde staande lamp te ontwerpen.

(Materiaal: Voet: Noors graniet. Colonne: RVS geborsteld. Kelken: Murano glas. Fittingen: porselein. Vloerdimmer met remote control. Snoer: zwart gevlochten.)

meer kunstenaars